6 Sfaturi mai puțin știute despre eliminarea tarifelor de roaming

6 Sfaturi mai puțin știute despre eliminarea tarifelor de roaming

Până în prezent, dacă cineva călătorea în altă țară din UE, operatorul de telefonie mobilă percepea un tarif diferit – mai ridicat – pentru comunicațiile mobile (apeluri telefonice, SMS-uri, date) efectuate în țara respectivă. UE a impus operatorilor de telefonie mobilă să reducă treptat, în mod considerabil, aceste tarife de roaming, în beneficiul consumatorilor. Cine călătorește periodic în alte țări din UE a constatat probabil scăderea pronunțată a tarifelor de roaming în ultimii zece ani.

Începând de astăzi, 15 iunie 2017, ultimele tarife de roaming pe care le mai plăteai încă operatorului mobil dispar atunci când călătorești în altă țară din UE. Toate contractele existente sau noi care includ servicii de roaming vor deveni automat contracte de tip roaming la tarife naționale. Noile norme ale UE se referă la serviciile de date, la apelurile de voce și la SMS-uri.

1. Nu uita că eliminarea tarifelor de roamning nu înseamnă că poți vorbi chiar nelimitat atunci când călătorești în Europa. Tariful este pentru minutele pe care le ai în abonament. Dacă le depășești vei fi taxat conform tarifelor din țara ta pentru convorbiri în afara rețelei.

2. Atunci când vorbim de eliminarea tarifelor de roaming ne referim în principal la apeluri și sms-uri, nu și la transferul de date. Internetul va fi mai ieftin, dar nu va fi gratuit. De astăzi vom avea pentru transferul de date tariful unic de 7,7 eur pe GB, urmând ca până la 1 ianuarie 2022 să ajungă treptat la 2,5 eur pe GB.

3. Dacă te muți și îți stabilești reședința de durată în altă țară din UE, nu vei mai putea beneficia de ofertele de roaming la tarife naționale ale operatorilor din țara din care provii. Vei avea posibilitatea să beneficiezi, atunci când călătorești în alte state membre ale UE, de roaming la tarife naționale cu un contract de telefonie mobilă din noua ta țară de rezidență.

4. În cazul în care primești un apel atunci când ești în vacanță acesta nu va fi tarifat cu niciun cost suplimentar.

5. Dacă mergi în croazieră poți beneficia de același regim tarifar cu condiția să fii conectat la o rețea mobilă terestră (de exemplu pe râuri, fluvii, lacuri sau de-a lungul coastei). Normele UE în materie de roaming se aplică numai rețelelor mobile terestre. Dacă serviciile sunt furnizate prin alte tipuri de rețele radio, cum ar fi sistemele prin satelit de la bordul navelor sau al aeronavelor, aceste servicii nu mai sunt supuse plafoanelor tarifare obligatorii ale UE. Prin urmare, întreabă compania de transport înainte de a pleca în vacanță.

6. Dacă locuiesti într-o localitate de frontieră și telefonul se conectează frecvent la o rețea din țara respectivă cel puțin o dată pe zi, se va considera că în ziua respectivă ai fost acasă, nu în roaming. Nu va avea importanță că telefonul tau se conectează în acea zi și la o rețea dintr-o țară vecină (fie din țara ta, fie pentru că ai petrecut o parte din zi în acea țară străină). Ar trebui, de asemenea, ca furnizorii de roaming să te informeze în privința modalităților de a evita roamingul accidental.

„Cetățenii europeni vor putea să telefoneze, să trimită mesaje și să se conecteze pe dispozitivele mobile la același preț ca acasă. Este o mare realizare în ceea ce privește depășirea barierelor transfrontaliere” a declarat Irina Chirițoiu, Director ECC Romania.

print

Lasă un comentariu