Închirierea unei maşini din Uniunea Europeană

Considerații generale

Înainte de închirierea mașinii se recomandă să compari ofertele, astfel încât cea aleasă să corespundă nevoilor tale, disponibilităților și bugetului alocat. De regulă, o mașină se închiriază având în vedere trei considerente:

 • numărul de persoane cu care călătorești și al bagajelor;
 • numărul kilometrilor pe care vrei să îi parcurgi;
 • caracteristicile mașinii, acestea fiind diferite în funcție de zona pe care vrei să o vizitezi, spre exemplu, pentru o zonă montană se recomandă o mașină cu o capacitate mare, iar pentru vizitarea unei zone istorice o mașină de dimensiuni mai mici.

Nu încerca să te ghidezi doar după preț, condițiile de închiriere sunt cele care ar trebui să îți ofere siguranța unei închirieri fără probleme!

O mașină poate fi închiriată direct de la ghișeul companiei de închirieri sau prin rezervare online (prin intermediul web site-ului companiei de închirieri sau al platformelor web specializate).

Înainte de a rezerva online o mașină, se recomandă să verifici ce au spus alți consumatori despre compania de la care vrei să închiriezi mașina sau despre platforma web.

Înainte de a proceda la rezervarea efectivă a mașinii trebuie să citești condițiile generale de rezervare și condițiile de închiriere ale companiei de închirieri, pentru a cunoaște excluderile și limitările de răspundere ale companiei, dar și pentru a fi sigur că îndeplinești toate cerințele solicitate, cum ar fi de exemplu deții un card de credit și nu unul de debit, ai permis de conducere valabil și cu o anumită vechime.

Platformele online trebuie să îți ofere, înainte de a proceda la rezervarea unei mașini, informații despre:

 • condițiile de închiriere ale companiilor de închirieri partenere;
 • categoria, marca, tipul și clasele mașinilor de închiriat;
 • dotările suplimentare ale mașinii;
 • vârsta și permisul de conducere;
 • metodele de plată acceptate;
 • documentele necesare la preluarea mașinii;
 • tariful de închiriere cu toate serviciile incluse și taxele suplimentare;
 • condiții de livrare și returnare ale mașinii;
 • modificarea și anularea rezervării.

Plata prețului închirierii se face cu card de credit și în avans. În această situație, companiile de închirieri menționează în mod expres tipul cardului de credit acceptat pentru plată, dar și faptul că la preluarea mașinii se impune prezentarea aceluiași card de credit cu care s-a efectuat plata și aparținând aceleiași persoane care a făcut rezervarea.

Unele companii de închiriere nu acceptă plata în numerar sau acceptă plata în numerar doar alături de un card de credit, din motive legate de securitate.

De regulă, suma aferentă garanției se blochează pe cardul de credit la momentul livrării mașinii, indiferent de modalitatea prin care ai închiriat mașina, online sau direct la ghișeul companiei de închirieri.

Se impune ca pentru constituirea garanției să prezinți același card de credit pe care l-ai folosit pentru rezervarea mașinii. Așadar, pe cardul de credit trebuie să deții sumele necesare plății prețului închirierii, a sumelor aferente serviciilor suplimentare, după caz, precum și a constituirii depozitului (garanției).

Garanția se restituie dacă ai predat mașina în aceeași stare în care ai preluat-o, dacă nu prezintă nicio zgârietură sau defecțiune și dacă ai predat toate echipamentele, accesoriile și documentele primite la livrare.

Garanția se reține total sau pațial dacă mașina a suferit avarii din vina ta și acestea nu sunt acoperite de asigurările incluse în preț sau de cele suplimentare plătite de tine. Dacă garanția reprezintă franciza pentru avarii, aceasta se reține în totalitate.

Deși rezervarea efectuată online este considerată a fi un contract la distanță, acesta este exclus în mod explicit de la dreptul de retragere. Prin urmare, nu vei putea renunța în termen de 14 zile la rezervarea făcută, dacă te răzgândești.

Politica de modificare și anulare, indiferent de modalitatea în care faci rezervarea, depinde întotdeauna de compania de închirieri. Astfel, în unele cazuri există un număr minim de zile în care poți modifica sau anula o rezervare, fără penalități. În alte cazuri, nu poți modifica sau anula deloc rezervarea făcută, pentru că tariful oferit este unul special.

Ceea ce trebuie să faci este să adresezi o cerere companiei de închirieri și intermediarului, după caz, cu solicitarea de modificare sau anulare a rezervării, să oferi toate informațiile de care este nevoie (identitatea ta, numărul rezervării, data rezervării), să atașeazi cererii confirmarea rezervării și voucher-ul primite și să folosești un limbaj simplu, politicos, prin care să explici în mod clar problema, fără a te pierde în detalii.

Verificarea stării mașinii este un avantaj al închirierii acesteia direct de la ghișeul companiei de închirieri. Pentru a fi sigur că mașina îndeplinește cerințele tale verifică atât exteriorul, cât și interiorul mașinii. Orice zgârietură sau avarie constatată trebuie consemnată în procesul verbal de predare-primire.

Compania de închirieri are obligația nu numai de a-ți prezenta termenii și condițiile închirierii, dar trebuie să îți prezinte și să îți explice care îți sunt drepturile și obligațiile.

Pentru a nu pierde foarte mult timp la ghișeu se recomandă să te informezi înainte de pe site-ul companiei de la care vrei să închiriezi mașina asupra termenilor și condiților închirierii, iar la ghișeu doar să verifici dacă cele prezentate corespund cu cele afișate pe site.

De regulă, contractul de închiriere și termenii și condițiile companiei de închiriere sunt redactate în limba statului din care închiriezi mașina. Dar, nu trebuie să fii descurajat, pentru că poți să ceri să ți se prezinte varianta acestora în limba engleză. Refuzul companiei ar trebui să îți ridice un semn de întrebare și să te determine să soliciți informații suplimentare pentru a fi sigur că ai înțeles care sunt drepturile și obligațiile tale și care sunt situațiile în care compania de închirieri răspunde pentru eventualele probleme legate de închirierea mașinii. Nu semna contractul, dacă nu l-ai înțeles.

Dacă ai înțeles contractul, nu uita să iei exemplarul tău și să soliciți dovada plății prețului închirierii și a constituirii garanției, după caz.

De regulă, prețul închirierii include asigurarea de răspundere civilă RCA. Unele companii de închirieri includ în oferta de închiriere asigurarea împotriva furtului și asigurarea CASCO.

Asigurarea de răspundere civilă RCA are ca obiect acoperirea prejudiciilor provocate de tine altor partipanți la trafic, ca urmare a producerii unui eveniment asigurat. Riscurile acoperite de asigurarea RCA sunt pagubele materiale produse mașinii, vătămarea corporală sau decesul persoanelor implicate în evenimentul rutier din culpa ta. Limitele de despăgubire pentru astfel de incidente sunt diferite de la o tară la alta, astfel că se recomandă să te informezi asupra acestora, pentru a vedea dacă se impune încheierea unor asigurări suplimentare.

Asigurarea CASCO acoperă avariile produse mașinii cu excepția furtului sau a tentativei de furt, pentru care este necesară încheierea unei alte asigurări speciale. Deși asigurarea CASCO acoperă o plajă foarte mare de riscuri (ciocniri, loviri, zgârieturi, derapări, răsturnări, explozii, etc), sunt și excepții, cum ar fi:

 • avarii ale pieselor de schimb (anvelope, parbrize), ale prelatelor, huselor sau pierderea/deteriorarea cheilor mașinii;
 • pagube produse ca urmare a influenței temperaturii asupra motorului mașinii;
 • pagubele produse motorului sau cutiei de viteze, ca urmare a supraîncălzirii din oricare alte cauze decât cele cuprinse în asigurare.

Ca să fii sigur că ești exonerat de plata pagubelor provocate de furtul mașinii sau de avariile produse ca urmare a impactului mașinii cu animale sau de avariile produse de fenomene naturale (fulger, furtună, grindină sau inundații), solicită să ți se comunice dacă aceste asigurări sunt sau nu incluse în prețul închirierii. Pentru situația în care nu sunt incluse în preț, poți solicita informații despre costul și condițiile în care poți opta pentru acestea.

Acest tip de “asigurare” este o opțiune suplimentară care îți garantează reducerea răspunderii privind întregul cost al avariei la suma plătită de tine, cu excepția cazurilor în care ai provocat intenționat pagubele sau ai utilizat mașina în mod necorespunzător, de exemplu, ai condus mașina în afara drumurilor asfaltate sau ai subînchiriat mașina.

CDW (Collision Damage Waiver) reprezintă o renunțare a companiei de închirieri la dreptul de a-ți cere despăgubiri pentru avarierea/defectarea mașinii, costul reparațiilor mașinii fiind limitat la suma plătită de tine. Așadar, suma plătită de tine nu se restituie dacă mașina a fost predată fără avarii. Cu toate că această asigurare acoperă răspunderea pentru defecțiuni provocate mașinii sau pieselor și accesoriilor, în cele mai multe cazuri avarierea anvelopelor, parbrizelor, yalelor sau ale oglinzilor laterale nu sunt acoperite de această opțiune suplimentară.

Indiferent de tipul asigurării incluse în preț sau pentru care ai optat și plătit suplimentar trebuie să știi că producerea unui eveniment rutier, indiferent de gravitatea acestuia, conduce la respectarea instrucțiunilor privind informarea companiei de închirieri asupra incidentelor petrecute, la declararea acestora la Poliție și la obținerea documentelor necesare exonerării tale de răspundere, după caz.

Pentru preluarea mașinii trebuie să prezinți următoarele documente:

 • email-ul de confirmare a rezervării și voucher-ul, dacă rezervarea mașinii a fost făcută online; voucher-ul trebuie să conțină aceleași informații cu cele furnizate de tine în timpul procesului de rezervare (tipul mașinii, perioada închirierii, locul livrării/restituirii, prețul închirierii și al opțiunilor suplimentare);
 • actul de identitate valabil;
 • permis de conducere valabil.

În afara acestor documente trebuie să prezinți un card de credit acceptat pentru plată de către compania de închirieri, respectiv același card de credit folosit pentru rezervarea mașinii dacă ai procedat la rezervarea acesteia online. Nu de puține ori s-a întâmplat ca prezentarea la ghișeu pentru preluarea mașinii rezervare a altui tip de card de credit sau a cardului de credit aparținând unui alt pasager să conducă la debitarea cardului prezentat cu aceeași sumă plătită odată cu efectuarea rezervării. Pentru recuperarea sumei plătite inițial trebuie demarată procedura restituirii care, de multe ori, s-a dovedit a fi anevoioasă.

Livrarea și restituirea mașinii închiriate au loc, de regulă, la sediul companiei de la care ai închiriat. Însă, la cererea ta, mașina poate fi livrată/restituită la aeroport, la hotel sau în alte locații dorite pe baza unui tarif convenit.

Livrarea și restituirea mașinii se fac în prezența reprezentantului companiei de închirieri, după semnarea contractului de închiriere și după plata intergală a sumelor stabilite. În ambele situații trebuie întocmit un proces-verbal în care se menționează toate observațiile privind starea tehnică a mașinii la momentul livrării și al restituirii acesteia (zgârieturi, avarii, pagube).

Pentru a preîntâmpina apariția unui litigiu cu compania de închirieri se recomandă:

 • să verifici starea mașinii înainte de a semna procesul verbal de predare-primire;
 • să verifici dacă mașina are toate dotările suplimentare solicitate și plătite de tine;
 • să soliciti reprezentantului companiei de închirieri să menționeze în procesul verbal de pedare-primire despre avariile constatate cu ocazia inspectării mașinii, despre numărul de kilometrii și depre nivelul carburantului atât la livrare, cât și la predarea mașinii; depășirea numărului de kilometrii pentru care ai optat sau restituirea mașinii cu un nivel de carburant mai scăzut decât la momentul livrării atrage plata taxelor suplimentare;
 • să fotografiezi avariile, pagubele și zgărieturile anterioare ale mașinii, pentru a putea fi prezentate companiei în cazul în care susține că ești vinovat de producerea lor;
 • să verifici nivelul carburantului; de regulă, mașina se livrează cu rezervorul plin și trebuie restitituită în același mod;
 • să păstreazi toate bonurile de la benzinării pentru cazul în care compania de închirieri contestă volumul carburantului;
 • să nu semnezi procesul verbal de predare-primire înainte de a verifica dacă au fost consemnate toate observațiile tale;
 • să te asiguri că procesul verbal este semnat și de reprezentantul companiei de închiriere;
 • să te asiguri că ai restituit și parcat mașina în locuri special amenajate; fotografiază locul pentru a nu fi pus în situația de a plăti eventuale amenzi pentru parcare ilegală.

În cazul unui accident trebuie să anunți atât compania de închirieri, cât și poliția pentru efectuarea ivestigației la fața locului. Raportul întocmit de poliție și copii ale actelor persoanelor implicate în accident (polița de asigurare, carte de identitate, permis de conducere, certificat de înmatriculare) trebuie transmise companiei de închirieri.  În lipsa acestor documente poți fi responsabil pentru costul total al reparațiilor mașinii și a altor daune.

În cazul defecțiunii tehnice trebuie anunțată compania de închirieri pentru asistența necesară. Dacă defecțiunea nu poate fi remediată imediat, compania de închirieri trebuie să îți ofere o altă mașină la schimb.

Orice neregulă/problemă pe care ai constatat-o în timpul procesului de rezervare sau al închirierii mașinii trebuie reclamată în cel mai scurt timp.

Dacă problema vizează aspecte care țin de închirierea efectivă a mașinii, cum ar fi refuzul livrării mașinii, reținerea totală sau parțială a garanției sau imputarea unor defecțiuni ale mașinii, trebuie să adresezi reclamația companiei cu care ai semnat contractul de închiriere, indiferent că rezervarea a fost făcută online prin intermediului unei platforme specializate.

De regulă, platformele online nu fac decât să pună la dispoziția doritorilor informații despre companiile care închiriază mașini și să ofere acestora posibilitatea de a rezerva o mașină de la unul dintre parteneri. Semnarea contractului de închiriere atrage și răspunderea companiei de închirieri semnatare. Sigur, nu este exclus să încerci soluționarea litigiului și prin intermediar, dar pentru obținerea unei soluții rapide se recomandă înaintarea reclamației direct către compania de închirieri cu care ai semnat contractul.

Pentru situația în care problema nu se rezolvă, după ce ai luat legătura cu compania de închirieri, iar acesta se află într-un alt stat membru decât România, poți să contactezi Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania) prin intermediul telefonului, fax-ului, email-ului sau a formularului de plângere transfrontalieră disponibil pe web site-ul www.eccromania.ro, în vederea soluționării litigiului pe cale amiabilă. Toate serviciile oferite de Centrele Europene ale Consumatorilor sunt gratuite.